V kempoch SBA sa schádzajú najväčšie talenty z oboch koncov republiky

Jednou z kľúčových priorít SBA je dlhodobo podpora rastu talentovanej mládeže. Od slov sa prešlo k činom už v minulosti rôznymi formami, aktuálne sa tak deje predovšetkým pri organizovaní kempov pre tých najlepších v kategóriách chlapcov aj dievčat.

Prvý chlapčenský kemp kategórie U13 v tejto sezóne sa konal koncom novembra v Žiari nad Hronom, a to aj vďaka výdatnej pomoci pri jeho zabezpečovaní a organizácii v podaní domáceho klubu. Tréneri pod vedením ústredného trénera SBA Františka Róna mali k dispozícii 25 hráčov z jedenástich klubov zo stredného a západného Slovenska. Okrem tréningového drilu individuálnych a tímových herných činností, športového testovania aj rozvoja silových schopností bol na programe workshop profesionálnych trénerov mládeže. Účelom kempu bolo predovšetkým komplexné zmapovanie talentovaných hráčov v kategórii U13, ich motivácia a tiež zhotovenie ďalších metodických materiálov. Ďalší kemp, tentoraz pre chlapcov z východného Slovenska, by sa mal uskutočniť vo februári v Spišskej Novej vsi alebo vo Svite.

Účastníci kempu U13 chlapcov:
TVRDOŇ Šimon, SIVÁČEK Samuel, PLASSMANN Lucas (BK Inter Btatislava), DODEK Adam, HOLLÝ Adam, (IMC Slovakia Považská Bystrica), CHLUPIS Martin, SIMONIDES Marek, FEDERIČ Adam (MBA Prievidza), CABAN Lukas  Alexander (ŠKP BBC Banská Bystrica) HOMOLA Branislav, BARTUŠ Andrej (ŠBK Handlová), NÁHLIK Andrej (MBK AŠK Slávia Trnava), KRET Matej, KARTÍK Marian, KAŠA Alex, MELAGA Matúš, HORVÁTH Filip, VALENT Matej (MŠK BK Žiar n. Hronom), GALVÁNEK Maxim, PELECH Daniel (BSC Bratislava), KLEIN Richard, POHANKA Jakub (ŠBK Junior Levice), SEMAN Maximilián,  (BKM SPU Nitra), BALOGH Gergely, ČESÁR Norbert (BK Lokomotíva Sereď).

Tréneri:
František Rón, Richard Kamenský, Martin Blaho, Maroš Moravčík

Prvé z trojice výberových kempov na východe aj na západe majú za sebou už aj dievčatá v kategóriách U14/U15. Pod vedením ústredného trénera mládeže Richarda Kamenského je cieľom zdokonaľovanie ich schopností a zručností. Kempy organizovali v novembri v Seredi a v decembri v Starej Ľubovni. Každý kemp pozostával zo  štyroch dvojhodinových tréningových jednotiek, ktoré boli zamerané najmä na zdokonaľovanie herných činností jednotlivca.

Toto je asi najdôležitejšia súčasť našej práce, mládeži sa potrebujeme venovať čo najviac, myslí si Richard Kamenský a zároveň vyzdvihuje podstatu kempov: Práve tu si môžu spolu zatrénovať a zlepšovať sa tie najlepšie basketbalistky v danej kategórii. Iba na kempe majú dostatočnú konkurenciu, keď v kluboch im predsa len mierne chýba. V tejto sezóne zorganizujeme po tri kempy na západe aj na východe a aké prinesú ovocie, to sa dozvieme až keď budú dievčatá v kategórii U16 pri medzinárodných konfrontáciách. Ich napredovanie je však v kempoch skutočne viditeľné, čo nás teší.

Okrem tvrdej práce bola na kempoch aj veľká zábava, čo potvrdzujú reakcie samotných aktérok. Páči sa mi, že tu spolu tvoríme jeden tím a navzájom sa podporujeme. Rada by som sa zúčastnila aj na ďalších kempoch,“ poznamenala Sabina Pučíková z BK AŠK Slávia Trnava, na ktorej slová nadviaza Andrea Rosa z Young Angels Košice: Tento kemp bol fantastický! S babami sme si veľmi rozumeli, atmosféra bola výborná, či už na tréningoch alebo mimo nich. Podporovali sme sa navzájom a dodávali si energiu. Zároveň som sa vedela porovnať s ostatnými babami, aby som zistila na čom mám zapracovať a odstrániť nedostatky. Som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť a budem na sebe pracovať ďalej, aby toho bolo v budúcnosti čo najviac.

[caption id="attachment_6871" align="aligncenter" width="750"]  [/caption]

Účastníčky kempu dievčat - západ, rok narodenia 2004:
GERGELYOVÁ Zaira, ELIÁŠOVÁ Ema, SURMANOVÁ Simona, KUBINOVÁ Viktória (PN-ST-NMVN-MY), UŽOVIČOVÁ Liana, DUDONOVÁ Nina, ŽEMLOVÁ Alžbeta, VAŇOVČEKOVÁ Lilian (BK Lokomotíva Sereď), GELNAROVÁ Ema BKM Junior UKF Nitra) GAVLÁKOVÁ Nina, PUČÍKOVÁ Sabina, KRIPPNEROVÁ Sofia (BK AŠK Slávia Trnava), JANŠTOVÁ Nina (BK ZŠ Zvolen), KOLLÁROVÁ Dominika, NAGYOVÁ Ema (BK ŠKP 08 Banská Bystrica), CABANÍKOVÁ Ema (ŠBK Handlová)

Účastníčky kempu dievčat - západ, rok narodenia 2005:
VALOVÁ Magdaléna, MAJEROVÁ Sára (BK AŠK Slávia Trnava), MIČUTKOVÁ Ivana, MACEJKOVÁ Dušana (PN-ST-NMVN-MY), LAŠŠÁKOVÁ Laura, VRBJAROVÁ Hanka (BK Slovan Bratislava), PODHRADSKÁ Tamara, NEUSCHLOVÁ Vera (BK ŠKP 08 Banská Bystrica), MOLNÁROVÁ Anna Laura (Széchenyi KA SE Győr)

Účastníčky kempu U14/U15 dievčat - východ, rok narodenia 2004:
KUBÍKOVÁ Nicol, BRÓZOVÁ Ema (MBK Ružomberok), DLUGOŠOVÁ Viktória, JANOŠČÍKOVÁ Alexandra (BAM Poprad), MAJOROŠOVÁ Nina, ROSIČOVÁ Michaela, ERDÉLYIOVÁ Alexandra, HOLOMANIOVÁ Karin, MAJERNÍKOVÁ Karolína, ROSA Andrea, PAULOVIČOVÁ Žofia (Young Angels Košice)

Účastníčky kempu U14/U15 dievčat - východ, rok narodenia 2005:
SOLOTRUKOVÁ Sarah (ŠŠK Basket Stará Ľubovňa), DOVALOVÁ Mariana, FEŇÁROVÁ Gabriela Celine (ŠKBD Spišská Nová Ves), KAJDOVÁ Nella, SLIACKA Simona (MBK Ružomberok), SAGALINCOVÁ Martina, HUSKOVÁ Terézia (BAM Poprad), SZMEREKOVÁ Ema, JAKABOVÁ Viktória (Young Angels Košice 2005), NIGUTOVÁ Radoslava, DAŇKOVÁ Tereza, ŠKVAREKOVÁ Lucia (CBK Ťahanovce Košice), ŽONDOROVÁ Zuzana (TYDAM UPJŠ Košice)

Autor: Peter Zagiba

Foto: archív