Zdolali Dánov, chcú prekvapiť aj v Bergene

Jedno víťazstvo v aktuálnom reprezentačnom okne už basketbalisti Slovenska vybojovali, o ďalšie sa pobijú v nedeľu večer v nórskom Bergene. Ak uspejú, môžu zásadne zamotať situáciu v D-skupine druhej fázy predkvalifikácie Eurobasketu 2025.


Premiérový úspech prišiel vo štvrtok v Leviciach. Nasledoval po neúspešnom augustovom vstupe do nového cyklu, keď sa Slováci najprv rozsypali v domácom súboji s Nórskom (68:87) a potom síce v Skopje potrápili favorizované Severné Macedónsko, no v koncovke si nechali pretiecť víťazstvo pomedzi prsty (75:79). Veľmi by sa im bol vtedy hodil Vladimír Brodziansky. Doliečoval si však zranené väzy v členku.
Vo štvrtok proti Dánsku, už aj s Brodzianskym v zostave, to bol celkom iný tím. Sebavedomejší, agresívnejší, bojovnejší. A zároveň aj tvorivejší.

Vo viacerých fázach bola radosť dívať sa na to, čo si dovolili zverenci chorvátskeho odborníka Aramisa Nagliča. A keď bolo treba, mohli sa spoľahnúť práve na spomínaného trojnásobného najlepšieho basketbalistu Slovenska, ktorý v tureckom Bahcesehire síce nežiari tak ako v predošlých štyroch ročníkoch španielskej ACB ligy, ale podľa neoficiálnych zvestí by sa mal čoskoro presťahovať do slávneho Partizanu Belehrad. Kouč Naglič pochválil svojich zverencov, menovite však, okrem 23-bodového Brodzianskeho, vyzdvihol aj dirigentské a líderské kvality Mária Ihringa, ktorý pred sezónou zamieril do bundesligového Weissenfelsu, kde podáva dobré výkony.

Po zápase mal na tvári široký úsmev. Zbytočné pýtať sa, či po výhre 74:70 zavládla v našom tíme spokojnosť. „Určite zavládla. Je to pre slovenský basketbal prvá výhra po dlhšom čase. Pomôže nám lepšie sa motivovať do ďalších bojov. Nemôžeme však byť úplne spokojní, keďže na konci sme to skoro pokazili. Musíme sa z toho poučiť,“ vravel autor 16 bodov a 12 asistencií a narážal na to, že v záverečnej sekvencii sa Dáni z -18 (50:68) dotiahli na konečných -4 (70:74).

Tento moment trocha zamrzel aj Jakub Mokráňa z Opavy, ktorý sa prezentoval bojovným výkonom a 13 bodmi: „Sme ozaj radi, že sme zvládli dotiahnuť stretnutie do víťazného konca. Zároveň nás to trošku mrzí – lebo na konci predkvalifikácie môže rozhodovať skóre – že sme vyhrávali o 18 bodov, no nakoniec sme vyhrali len o štyri. Škoda... Neviem, či sme ku koncu troška zvoľnili, alebo čo presne sa stalo. Ale hovorím, hlavne, že sme to zvládli a zvíťazili.“


Aramis Naglič podčiarkol význam štvrtkového úspechu aj vo vzťahu k nadchádzajúcemu súboju v Nórsku. Jeho zverenci budú čeliť súperovi, ktorý ich na čele s 37-bodovým Haraldom Freyom dokázal prekonať a v závere aj demoralizovať svojou mobilnou a drzou hrou v nízkej zostave. Podotkol: „Hlavné je, že proti Dánom sme si uvedomovali, ako a čo hráme a že sme pocítili, aké je to uspieť. Je to dôležité pre atmosféru v tíme. Chlapci si navyše uvedomujú, že nezáleží na tom, kto koľko minút odohral, lebo sme národný tím, sme tu všetci spolu a každý zápas je iný, takže v ďalšom stretnutí môže dostať priestor zas niekto iný. Teraz odohral veľkú minutáž Malovec, ale potrebovali sme ho, lebo na pozícii tri je to veľký, múdry chalan, ktorý hrá výborne v obrane. Veril som tomu, čo sme mali na palubovke. Uvidíme, čo bude v Nórsku, my však skúsime čosi nachystať. S takouto atmosférou v tíme sa dá pomýšľať aj na prekvapenie.“ 


Ktovie, ako sa Nóroch podpíše štvrtkový debakel v Severnom Macedónsku, ktorému podľahli 36:58. Nie, naozaj to nie je preklep – dovtedajší lídri D-skupiny nedokázali nastrieľať viac než 36 bodov a pri Balkáncoch si ani neškrtli. Spoza oblúka napríklad netrafili ani jeden z 21 pokusov. V každom prípade, zápas Nórsko – Slovensko sa bude dať dnes od 18.00 sledovať aj v priamom televíznom prenose na JOJ Šport.


D-SKUPINA
ŠTVRTOK 10. NOVEMBRA: SLOVENSKO – Dánsko 74:70 (39:35), Severné Macedónsko – Nórsko 58:36 (34:18).
1. S. Macedónsko    3    3    0    210:181    6
----------------------------------------------
2. Nórsko    3    2    1    222:201    5
3. SLOVENSKO    3    1    2    217:236    4
4. Dánsko    3    0    3    215:246    3
NEDEĽA 13. NOVEMBRA: Nórsko – Slovensko (18.00), Severné Macedónsko – Dánsko (19.00).


Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.