Celje vzdorovalo až do konca, zvíťazil však Ružomberok

Po dnešku platí, že v polovici skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA majú naše basketbalistky na konte dve víťazstvá a jednu prehru…

Ruža začala vo veľkom štýle, rýchlo si vytvorila pomerne komfortný náskok a prvú štvrtinu zvládla bravúrne po výsledku 28:14. Následne vyhrávala najvyšším 16-bodovým rozdielom (30:14), no potom sa akosi domácim hráčkam prestalo dariť, kopili chyby v obrane, čo slovinský majster využil na zníženie stavu, a dotiahol sa na 38:32. Tak sa skončil polčas. Druhú štvrtinu vyhrali hostky 18:10.

Ani po zmene strán nedovolilo Celje Ružomberku odskočiť a vytvoriť si zásadnejší náskok. Naopak, stále sa zverenky Damira Grgiča snažili korigovať skóre, čo sa im celkom darilo. Po vyrovnanej tretej desaťminútovke (20:20) nebolo ani zďaleka o víťazovi rozhodnuté. Veľmi slušne zaplnená Koniareň hnala spolu s fanklubom Concordia 1906 Ružu za víťazstvo, ktoré napokon zverenky Juraja Suju aj “utrpeli”, a nad Celje zvíťazili o deväť bodov, hoci ešte v záverečných minútach bol ich náskok len minimálny.

MBK Ružomberok – ŽKK Cinkarna Celje (Slov.) 77:68 (28:14, 10:18, 20:20, 19:16)

Ružomberok: Ellenberg-Wileyová 24, Jefferyová 18, Šiksniuté 16, Mištinová 5, Jackovecová 4 (Markovičová 10, Belušová, Moravčíková a Stašová 0)

Celje: Bessardová a Ocvirková po 20, Friškovecová 14, Deličová 7, Maričová 3 (Kroseljová 4, Debeljaková, Mitričová, Santeljová a Seničarová 0)

TH: 19/18 – 11/10, Fauly: 16 – 20, Trojky: 3 – 6, Rozhodcovia: Putenko (Rus.), Cabelle (Írsko), Podar (Rum.), 1050 divákov.  

Povedali po zápase:

Juraj Suja, tréner MBK Ružomberok: „Súper, ktorý prišiel veľmi dobre pripravený, vzdoroval celé stretnutie, keď ho nezlomilo ani naše 16–bodové vedenie. Mňa veľmi teší víťazstvo, ktoré sme potrebovali, aby sme mohli naďalej živiť náš malý sen vo FIBA Cupe. Možno basketbal nebol pre dakoho pohľadný, bol tam kopec chýb, ale aj také zápasy sú. Som veľmi rád, že hoci sme nehrali dáko skvele v obrane, sme to úspešne zvládli."

Damir Grgič, tréner Celje: "Snažil som sa svoje družstvo čo najlepšie pripraviť a aj niečom súpera prekvapiť. Máme však aj problémy v kádri so zraneniami, pricestovali sme bez kľúčovej podkošovej hráčky. V prvej štvrtine sme hrali veľmi slabo, preto v druhej a tretej bolo veľmi náročné sa do zápasu vrátiť. V závere sme už nemali dostatok síl, aby sme stretnutie aj zlomili."

Autor a zdroj: Michal Duchovič/mbkruzomberok.sk

Foto: Fiba.basketball