Patrioti Levice sa dozvedeli, s kým sa môžu stretnúť v Európskom pohári FIBA

Basketbalisti Patriotov Levice sa dozvedeli mená súperov, na ktorých narazia v prípade účasti v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA. Do úvahy pripadajú tri skupiny, podľa výsledku na kvalifikačnom turnaji o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Úradujúci šampión Niké SBL sa po úspešnej premiére v pohárovej Európe, opäť prihlásil do oboch súťaží pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Podobne ako pred rokom, tak aj v tomto prípade je cesta pre Levičanov rovnaká. Ak sa im nepodarí dostať cez tri kvalifikačné kolá Ligy majstrov, tak majú garantovanú účasť v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA.

V sezóne 2022/2023 si Patrioti v Lige majstrov zahrali finále kvalifikácie, v ktorom prehrali s neskorším účastníkom Final Four, španielskou Malagou. V Európskom pohári FIBA sa dostali do druhej fázy súťaže a neboli ani ďaleko od účasti vo štvrťfinále.

Podľa výsledku v kvalifikácii LM bolo rozdelenie do jednotlivých košov pred žrebom nasledovné,  v prípade prehry vo štvrťfinále s cyperskou Larnakou, sa nachádzali v koši č. 3. Ak by sa dostali do semifinále, boli by v koši č. 2 a ak by si zahrali finále tzv. majstrovskej kvalifikačnej vetvy LM, tak by ich žrebovali z koša č. 1.

Ak by sa slovenský zástupca dostal v kvalifikácii Ligy majstrov až do finále, tak by bol súčasťou E-skupiny, kde by narazil na ďalší neúspešný tím z LM. Túto dvojicu by dopĺňal francúzsky Štrasburg a víťaz kvalifikačného turnaja EP FIBA, na ktorom sa zúčastní portugalské Porto, Nevezis a Manisa.

„Céčko“ prináša pre Patriotov starých známych, do úvahy pripadá minuloročný súper z LM a EP FIBA fínske Karhu a potenciálne aj cyperský Keravnos. Istotu miesta v tejto skupine má litovská Jonava a práve Karhu.

V prípade konca už vo štvrťfinále kvalifikácie LM by sa Levičania predstavili v J-skupine proti rumunskej Oradei a poľskej Varšave. Toto trio by doplnil opäť víťaz kvalifikačného turnaja, čiže jeden z tria Kataja, Boras alebo Burgas.

Skupinová fáza sa hrá systémom doma-vonku, zo štvorčlenných skupín idú ďalej víťazi a šesť najlepších tímov z druhých miest. Prvé zápasy sú na programe 18. októbra 2023. 

"Žreb Európskeho pohára FIBA bol trochu odlišný, ako ten minuloročný, pretože až po kvalifikácii Ligy majstrov budeme vedieť, v ktorej skupine sa budeme teoreticky nachádzať. Samozrejme, náš prvotný cieľ a sústredenie bude na kvalifikačnú skupinu Ligy majstrov v Antalyi. Podľa toho, ako ďaleko sa tam dostaneme, tak podľa toho budeme vedieť našich súperov. Kvalita tímov išla podľa mňa oproti minulému roku hore, družstvá, ktoré môžeme dostať, majú vysokú kvalitu a mnoho skúseností. Tešíme sa na basketbalovú jeseň v Leviciach, určite bude zaujímavá a fanúšikovia si prídu na svoje," zhodnotil žreb generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.  

Žreb Patriotov Levice v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA:

E-skupina: Patrioti Levice (v prípade prehry vo finále kvalifikácie LM), Bakken Bears (Dan.)/KB Peč (Kos.)/Kalev-Cramo (Est.)/ Norrköping Dolphins (Švéd.), SIG Štrasburg (Fr.), víťaz kvalifikačného turnaja EP FIBA (FC Porto/Portug., Nevezis-Optibet/Lit., Manisa BSB/Tur.)

C-skupina: Karhu Kauhajoki (Fín.), Patrioti Levice (v prípade prehry v semifinále kvalifikácie LM), BC Jonava CBet (Lit.), víťaz kvalifikačného turnaja EP FIBA (Keravnos BC/Cyp., Feniks 2010/S. Mac., Rostock Seawolves/Nem.)

J-skupina: CSM SCU Oradea (Rum.), Legia Varšava (Poľ.), Patrioti Levice (v prípade prehry vo štvrťfinále kvalifikácie LM), víťaz kvalifikačného turnaja EP FIBA (Kataja Basket/Fín., Boras Basket/Švéd., BC Černomorec Burgas/Bul.)

Foto: Lukáš Droppan