N. Hejková: Keď som začínala, bola som jedinou trénerkou v Európe

Je len málo ľudí, ak vôbec sú nejakí, ktorí majú lepšie postavenie na to, aby zhodnotili vývoj a rast ženského basketbalu ako členka Siene slávy FIBA a legendárna trénerka Natália Hejková. Rozhovor zverejnila FIBA na oficiálnej stránke. 

Päťnásobná víťazka Euroligy žien, a teda najúspešnejšia v histórii súťaže, Natália Hejková, stále vedie vo Final Four a putuje za titulom s ZVVZ USK Praha. Jej kariéra, ktorá je priekopnícka na klubovej úrovni v Európe, trvala viac ako tri desaťročia a bola posiata množstvom domácich a kontinentálnych titulov.

Pri spätnom pohľade na to, ako sa veci zmenili k lepšiemu, Hejková zdôraznila, aké rozdielne boli veci, keď začala svoju úžasnú a úspešnú cestu bez iných trénerských rovesníkov na najvyššej úrovni.

„Na začiatku, keď som začínala, som bola jedinou trénerkou v Európe na začiatku modernej éry. V tom čase nebolo obvyklé, že žena bola trénerkou na vyššej úrovni, pretože zvyčajne boli ponechané trénovať len deti. A bolo to normálne, pretože často to zahŕňalo aj ich vlastné deti a považovali to za rodinný podnik. Navyše vtedy nebolo jednoduché pracovať ako hlavný tréner vo veľkom tíme a popri tom sa postarať o vlastnú rodinu. Tiež si pamätám, ako sme raz hrali v obrovskom klube a zvyčajne si podávali ruky môjmu manažérovi tímu a nie mne, pretože si mysleli, že som terapeut alebo niekto iný a nie hlavný tréner. Ale ľudia ma postupne začali akceptovať,“ pokračovala Hejková.

"Veľmi zaujímavé je aj to, že v 90. rokoch bolo v Spojených štátoch amerických na univerzitách obvyklé mať ženu ako hlavnú trénerku. Takže toto boli moje vzory, ktoré mi ukázali, že môžem pokračovať v práci ako ženská hlavná trénerka. Ale možno najdôležitejšie zo všetkého je, že generálni manažéri rôznych klubov začali chápať, že to nie je len pre mužov, ale je možné, že ženy môžu trénovať nielen detské tímy, ale aj tímy na vysokej úrovni," doplnila Hejková.

Hejková, rešpektovaná svojimi rovesníkmi, trénovala aj medzinárodne na Majstrovstvách sveta v basketbale žien FIBA a FIBA Women's EuroBasket na čele Slovenska a Ruska, pričom počas svojho pôsobenia ako asistentka získala aj olympijskú medailu.

Toto množstvo skúseností sa dobre využíva pre tých, ktorí majú to šťastie, že sa teraz môžu od nej učiť. "Veľmi oceňujem zavedené dobré programy FIBA a mentoring tréneriek," konštatovala Hejková. „Bola som zapojená do tohto programu a mám trénerov, ktorí tu boli so mnou v ZVVZ USK Praha tri-štyri dni a sledovali všetky moje kroky pred zápasom Euroligy žien. Zúčastňovali sa tréningov a stretnutí a myslím si, že toto je najlepší spôsob, ako sa môžu tréneri počas sezóny zlepšiť, keďže mali pred našimi zápasmi aj po nich veľa otázok. Je to naozaj dobrý nápad," uviedla Hejková.

Medzitým bola aj Hejková vyznamenanou hráčkou, kým prešla na trénerskú dráhu, podarilo sa jej vyhrať Ronchettiho pohár a český šampionát. To dodáva jej priekopníckej úlohe ešte väčšiu vierohodnosť, keďže súčasný trend v ženskej hre spočíva v tom, že oveľa viac bývalých hráčok nezdvíha trénerské opraty – čo Hejkovú teší.

Povedala: „Mnohé trénerky sú úspešné, pretože mnohé z nich už hrali a myslím si, že táto skúsenosť je najlepšia. Vedia pochopiť, ako sa budú ženy v niektorých situáciách hýbať a dokážu sa zlepšiť a vziať si z hráčok to najlepšie. Pre mňa je veľkou výhodou, ktorú majú túto skúsenosť, ak trénujú," uzavrela.