Růžičková hrdá na krajanky v Serii A

V talianskych Benátkach pôsobí pivotka Marie Růžičková a do rodnej krajiny sa vracia už iba zriedka. Azda aj preto je šťastím, že práve Benátky budú súperom Good Angels Košice vo štvrťfinále Európskeho pohára FIBA a Marie sa predstaví na palubovke klubu, v ktorého drese pred viac ako desiatimi rokmi sama pôsobila. V rozhovore pre RTVS zopakovala, že reprezentačnú kapitolu už uzavrela a zároveň je hrdá na svoje nástupkyne, ktoré robia nášmu basketbalu výborné meno na Apeninskom polostrove.

V Eurocupe ste ešte neprehrali, robí z vás táto štatistika favorita štvrťfinále proti Košiciam? Naša skupina bola v podstate jednoduchšia, zápasy sme zvládli ľahko. Teraz v playoff už máme omnoho silnejších súperov a hoci na papieri môžeme byť favoritom, rozhodne sa až na palubovke.

Tešíte sa na zápas proti svojmu bývalému klubu? Je to zvláštne, cítim o dosť väčší tlak, ale som rada, že som doma a prídu napríklad aj moji rodičia.

Pozrime sa na vaše dlhoročné pôsobenie v Taliansku. Ste tam už doma? Áno, som tam zasnúbená, bývam v Taliansku a spolu s krátkym pôsobením vo Francúzsku som tam už desať rokov. V Taliansku som doma, na Slovensku mám už len rodinu a pár známych, chodím sem raz do roka.

Zostanete teda v Taliansku natrvalo? Plánujem to tak. Dúfam, že to so snúbencom potiahneme a podarí sa svadba. Čo sa týka kariéry, je možné, že ešte skúsim aj inú krajinu.

Žeby návrat na Slovensko? To asi nie, láka ma zahraničie, najkvalitnejšie európske súťaže. Predsa len, tá konkurencia vonku je o niečo väčšia.

V Taliansku je vašim najväčším rivalom v boji o titul Schio. Aká je medzi vami rivalita? So Schiom sme už doma vyhrali a keďže je vzdialené iba 40 minút cesty, je to veľké derby. Každý rok sme bližšie k tomu, aby sme s nimi hrali vo finále. Dúfam, že tentoraz to už vyjde a obídu nás problémy, pre ktoré to nevychádzalo. V Schiu čerstvo pôsobí aj Žofia Hruščáková. Robí dobré meno nášmu basketbalu? Určite áno a som veľmi hrdá na ňu ako aj na Sabínu Oroszovú, ktorá je tiež v Taliansku. Obe hrajú super a som rada, že sa im darí. Poznáme sa z reprezentácie a o to viac sa z nich teším. Keď už hovoríme o reprezentácii, nefigurujete v aktuálnej nominácii trénera Kováčika. Neoslovil vás, alebo ste túto kapitolu uzavreli? Kontaktoval ma, ale už v lete som sa vyjadrila, že v národnom tíme končím a chcem svoje slovo dodržať. Na mojom poste sú mimoriadne talentované hráčky a ja im rada prenechám priestor, nemusím sa obávať o nástupkyne. Ja už mám po tridsiatke, nie je potrebné tlačiť sa tam, dievčatám držím palce a dúfam, že budú úspešné.