Slováci sa idú pobiť o postup do kvalifikácie ME 2025, Krajčovič: Nikoho podceniť

Po úvodnom bloku prípravy v Chorvátsku, sa slovenská mužská basketbalová reprezentácia presunula do domácich podmienok, kde finišuje s ladením formy na tretiu fázu predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Cieľ pre omladený výber zostáva rovnaký, v konkurencii Rumunska a Albánska získať postupové miesto a zabezpečiť si na najbližšie obdobie kvalitnú konfrontáciu. 

Chorvátska Crikvenica sa stáva v príprave už pravidelnou zastávkou pre slovenský tím, úvodný blok zakončil prípravný duel s domácou reprezentáciou (68:89) za zatvorenými dverami. Špecifický súboj podčiarklo množstvo faulov, ale tréner Aramis Naglič a jeho hráči si zobrali z tejto konfrontácie správne ponaučenie. „Myslím si, že to bol dobrý úvod do prípravy. Sme na dobrej ceste, odohrali sme kvalitný zápas na konci prvého bloku a teraz sa na tom budeme snažiť stavať. Proti Chorvátsku sme si dokázali, že nie sme fackovacím panákom, ale vieme hrať vyrovnanú partiu aj s dobrými tímami. Môže nám to pomôcť v sebavedomí. Výsledok neodzrkadľuje priebeh, tri štvrtiny to bolo vyrovnané. Do ostrých zápasov pôjdeme s cieľom postúpiť,“ prezradil rozohrávač Šimon Krajčovič. 

Čo je pre skúseného kouča najdôležitejšie, v Bratislave sa k tímu pripojili dve opory z predchádzajúcich zápasových okien – Vladimír Brodziansky a Timotej Malovec. „Brodziansky je oporou reprezentácie, je to hráč, ktorý hrá na vysokej úrovni a má basketbalové IQ. Vie nám dať možnosti na tvorenie, všetci sa cítia lepšie, keď je s nami. Malovec nám dáva atletizmus. V predchádzajúcich zápasoch sme mohli vidieť, že bolo blízko viackrát k double-double. Vie urobiť špinavú robotu aj na doskoku a je to hráč, ktorého tréneri majú radi, pretože od nich neuvidíte mnoho chýb,“ vyjadril sa tréner Slovenska Aramis Naglič. 

Pod vplyvom absencií hráčov ako je Mário Ihring, Martin Bachan a David Abrhám je jasné, že sa otvára priestor na hľadanie nových lídrov a príležitosť pre takých ako sú Tomáš Pavelka, Milan Szabó alebo Sebastián Rančík, ktorí môžu ukázať, že v bielo-modrom drese majú budúcnosť. „Sebastiána som chcel do reprezentácie, pretože je to podľa mňa hráč, ktorý má budúcnosť. Nie je v takom veku bežné vidieť takého hráča, s takými schopnosťami. Szabó priniesol veľkú energiu, ako nováčik v európskom basketbale sa ešte trochu hľadá. V Interi bude mať dobrú školu,“ uviedol kouč Slovákov k novým tváram. 

Dá sa tak očakávať, že spomenuté zmeny v zostave prinesú mierne úpravy herného prejavu slovenského výberu. „Je to klasický proces obmieňania, prichádzajú noví hráči, mladí. Niektorí nemohli prísť, čiže je to také prirodzené, že sa to mení. Máme pár nových hráčov, ktorí urobia všetko pre to, aby sa ukázali v čo najlepšom svetle,“ myslí si Krajčovič. 

Dvojzápas s Rakúskom (štvrtok 14. júla o 19.00 h v Pezinku a v nedeľu 16. júla o 17.00 h v St. Pöltene) bude už generálkou pre Slovákov na začiatok tretej fázy predkvalifikácie ME 2025. „Nebudem sa veľmi pozerať na výsledok zápasu, samozrejme, vždy je pekné vyhrávať. Nebolo ľahké nájsť súpera na prípravné zápasy. Kvalitou by malo byť Rakúsko na našej úrovni, čiže by to mali byť dobré stretnutia. Plánujeme pracovať na sebe, ideme hľadať našu hru a rytmus,“ načrtol Naglič plány do prípravného dvojzápasu.

V I-skupine si Slovensko zmeria sily s Rumunskom a Albánskom. Pre výber trénera Nagliča je to posledná šanca ako si zahrať v „riadnej“ kvalifikácii na najbližší európsky šampionát, ktorého sa v roku 2025 organizátorsky zhostí Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko. Oboch súperov poznajú niektorí hráči z predchádzajúcich akcií, čo sa môže javiť ako výhoda. „Žiaden zápas nebude ľahký. Prišli sme na to, že nemôžeme nikoho podceniť. Nebudeme sa pozerať na to, s kým hráme, proste nemôžeme žiaden zápas podceniť. Treba dať do toho a len takým spôsobom môžeme pomýšľať na nejaký úspech. Určite sa ideme pobiť o postup,“ vyhlásil Krajčovič.  

 

Zo záverečnej fázy predkvalifikácie ME 2025 idú ďalej len víťazi skupín, Slováci odohrajú svoje domáce stretnutia v Leviciach. 

Širšia nominácia Slovenska na prípravné zápasy s Rakúskom (štvrtok 14. júla o 19.00 h v Pezinku a v nedeľu 16. júla o 17.00 h v St. Pöltene):

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik (BC Komárno), Dalibor Hlivák, Michael Fusek (obaja Spišskí Rytieri), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (WWU Baskets Münster/Nem.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Tomáš Pavelka (Tartu Ülikool/Est.), Lukáš Bolek (BKM Lučenec), Milan Szabó (University of Texas at Tyler/USA), Sebastián Rančík (Junipero Serra Catholic High School/USA), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Timotej Malovec (OKK Belehrad/Srb.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut

Program Slovenska v I-skupine predkvalifikácie ME 2025:

22. júla o 18.00 h: Rumunsko - Slovensko

26. júla o 18.00 h: Slovensko - Albánsko

2. augusta o 18.00 h: Slovensko - Rumunsko

5. augusta o 20.30 h: Albánsko - Slovensko