Súhrn výsledkov 1. hracieho dňa

Európsky šampionát basketbalistov do 18 rokov v Bratislave a Piešťanoch má za sebou prvý hrací deň. Úvodné zápasy priniesli očakávané víťazstvá favoritov, ale aj viaceré prekvapenia.
A-skupina (Piešťany)
Vstup do turnaja nevyšiel Nemcom, ktorí nezachytili úvod duelu proti Turecku a napriek zvýšenej v snahe v druhom polčase už manko nedokázali dohnať. "Turci boli v konečnom zúčtovaní lepší, to treba priznať. Bol to náš prvý zápas na podujatí a najmä v úvode to bolo vidieť. Chlapci však nezložili zbrane, bojovali, takže máme na čom stavať do ďalších zápasov," povedal tréner Nemecka Harald Stein po prehre 61:70.
Rusko potvrdilo úlohu favorita a Čiernu Horu zdolalo po výsledku 81:71. Lídrom zbornej bol s 15 bodmi Aleksandr Eršov, Dmitrj Chaldejev pridal 14 bodov a 9 doskokov. Na úspech Balkáncov nestačilo ani 27 bodov Marka Šimonoviča.
B-skupina (Piešťany)
Taliani nemali problémy s Ukrajinou a po výhre 69:52 si zapísali do tabuľky prvé dva body.
Šláger skupiny sa hral večer, v súboji dvoch ašpirantov na celkový triumf si zmerali sily Srbi a Španieli. Lepšie začali Srbi, ktorí viedli 19:8 i 26:10. Hráči z Pyrenejského polostrova však otočili duel v druhom polčase a napokon triumfovali 76:70. "Začali sme nešťastne, v prvej štvrtine sme súperovi dovolili nastrieľať 26 bodov. To bolo veľmi zlé z našej strany, súper dal kvôli našej zlej obrane veľa ľahkých košov. Potom sme sa zlepšili, najmä na doskoku. V konečnom zúčtovaní sme mali o 19 doskokov viac ako Srbsko. Zlepšená obrana v druhom polčase bola základom nášho víťazstva," hodnotil dôležitý triumf kouč Španielska Joaquin Prado.
C-skupina (Bratislava)
Prvé veľké prekvapenie sa zrodilo hneď v úvodnom zápase bratislavského programu. Fíni dokázali zdolať jedného z top favoritov celého turnaja a úradujúceho vicemajstra z Litvy. Výhra o 20 bodov prekvapila všetkých odborníkov a pravdepodobne i samotných hráčov Fínska. "Sme veľmi radi, že sme vyhrali. Držali sme sa plánu, na ktorom sme sa dohodli pred zápasom. Hrali sme tvrdšie, fyzickejšie ako súper. Ak zopakujeme takýto výkon aj v ďalších dueloch, môžeme zdolať hocikoho," povedal fínsky pivot Mikael Jantunen.
V druhom súboji "céčka" Gréci nedali šancu Slovincom, keď už polčas vyhrali 50:26. Lídrom Grékov bol Dimitrios Moraitis, ktorý už v prvom polčase zaznamenal 21 bodov, čo bolo o päť bodov menej ako celý slovinský tím za úvodných 20 minút. Moraitis zakončil zápas s bilanciou 24 bodov, 8 asistencií, 5 doskokov a dve získané lopty.
D-skupina (Bratislava)
Za obhajobou titulu nevykročili správnou nohou úradujúci šampióni Francúzi, ktorí nestačili na Bosnu a Hercegovinu a prehrali tesne 65:66. Bosniakov potiahla k triumfu ich najväčšia hviezda Sani Čampara. Hráč juniorky slávneho Realu Madrid nastrieľal 32 bodov, keď z poľa premenil 12 z 20 pokusov.
Domácich fanúšikov nepotešili Slováci, ktorí pri svojej premiére v top kategórii ME U18 prehrali s Lotyšskom 61:78. "Na zápas proti Slovákom sme sa veľmi dobre pripravili. Začali sme nervózne, dlho sme nevedeli dať kôš. Potom sme však našli svoj rytmus a napriek snahám súpera o zvrat sme si výhru nenechali vziať. Výsledok nám dodá sebavedomie do ďalších zápasov," hodnotil duel proti Slovensku kouč Lotyšska Uvis Helmanis.
1. hrací deň - súhrn výsledkov:
A-skupina:
Nemecko - Turecko 61:70
Rusko - Čierna Hora 81:71
B-skupina:
Ukrajina - Taliansko 52:69
Srbsko - Španielsko 70:76
C-skupina:
Fínsko - Litva 82:62
Slovinsko - Grécko 67:81
D-skupina
Francúzsko - Bosna a Hercegovina 65:66
Slovensko - Lotyšsko 61:78