Najviac bodov od februára. Slovenky si v Rumunsku napravili streleckú formu

BUKUREŠŤ. Slovenské basketbalistky si pripísali prvé víťazstvo v kvalifikácii na majstrovstvá Európy 2025. V nedeľu uspeli vo svojom druhom vystúpení v F-skupine na palubovke Rumunska 93:77. Najlepšou strelkyňou bola s 27 bodmi Terézia Páleníková. Zverenky trénera Martina Pospíšila prehrali v prvom zápase v Turecku vysoko 40:75, štvrtým účastníkom skupiny je Island. Kvalifikácia pokračuje opäť až o rok, keď si Slovenky zahrajú s Islandom vonku (7. novembra 2024) a doma s Tureckom (10. novembra 2024). Slovenky nastrieľali najviac bodov od februára 2023, keď v kvalifikácii na EuroBasket zvíťazili nad Luxemburskom 114:59.

Rumunsko - Slovensko 77:93 (44:49)

Najviac bodov Rumunska: Irimiová 21, Virjogheová 20, Armanuová 13

Zostava a body Slovenska: Páleníková 27, Sedláková 18, Dudášová 14, Mištinová 11, Wrzesiňská 3 (Taušová 10, Martišková 9, Svetlíková 1)

TH: 16/14 - 18/11, fauly: 22 - 20, trojky: 7 - 10

Rozhodovali: Vujičičová (Č. Hora), Ignatiouvá (Cyp.), Mészáros (Maď.)

Štvrtiny: 23:25, 21:24, 12:23, 21:21

Priebeh zápasu:

I. štvrtina:

Výškový deficit Sloveniek bol od úvodu zreteľný, ale podarilo sa to vynahradiť v ostatných herných činnostiach. Na Rumunsko platila rýchla hra, ktorá priniesla aj 7-bodovú šnúru. Domáce sa v prvej štvrtine pustili do útočnej prestrelky, slovenský tréner Pospíšil zapojil do zápasu viacero hráčok a pozitívny efekt sa dostavil. V koncovke prvej štvrtiny výrazne pomohla Taušová, úspešnou trojkou s klaksónom upravila na 25:23 zo slovenského pohľadu.

II. štvrtina:

Odlišný herný prejav a tiež aj kvalita súpera umožnili viesť aj v druhej 10-minútovke, hoci domáci tím robil problémy, najmä prostredníctvom Virjogheovej. Na strane Sloveniek však bola väčšia individuálna kvalita, dobré momenty predvádzala podkošová dvojica Sedláková a Taušová, neskôr sa k nej pridali Martišková a Páleníková. Nebyť výpadkov koncentrácie, respektíve zlých rozhodnutí v útoku, tak mohol byť náskok aj výrazne vyšší. V bojovnom zápase vyhrávalo Slovensko nad Rumunskom v prvom polčase 49:44.

III. štvrtina:

Po prestávke zobral slovenský tím stretnutie do svojich rúk, postupne sa začal zvyšovať bodový rozdiel. V 3. minúte tretej štvrtiny sa podarilo Dudášovej dostať tím do dvojciferného náskoku - 56:46. Od tohto momentu si Slovenky nielenže kontrolovali hru súpera, ale samy išli sebavedomo a kolektívne za víťazstvom. Pred záverečnou štvrtinou to vyzeralo nádejne, skóre bolo výrazne priaznivé - 72:56.

IV. štvrtina:

Páleníková viedla slovenský tím za dôležitým úspechom, spolu so spoluhráčkami sa snažili v štvrtej 10-minútovke čo najviac navýšiť náskok, vzhľadom na prehru z prvého zápasu v Turecku. To sa úspešne darilo, keď už sa v prvej polovici poslednej časti dostalo vedenie cez 20-bodovú hodnotu. V zostávajúcich minútach sa už len kozmeticky upravovalo skóre, o presvedčivom víťazstve Slovenska už nebolo žiadnych pochýb.

Hlasy po zápase:

Martin Pospíšil, tréner Slovenska: "Jednoznačne môžeme povedať, že prevláda hrdosť na baby, aký výkon predviedli. Nehovorím, že všetko bolo perfektné, to vôbec nie, ale pochopili podstatu zápasu. Presne nasledovali plán, čo sme chceli urobiť. Toto víťazstvo je dôležité vnímať aj z kontextu celého týždňa, pretože sme mali neskutočné absencie. Baby odviedli maximum a ukázali obrovský charakter, za čo sme veľmi radi."

Terézia Páleníková, hráčka Slovenska: "V prvom rade som naozaj hrdá na celý tím, že sme to zvládli, pretože okolnosti neboli úplne jednoduché. Každý urobil naozaj skvelú prácu, počnúc hráčkami a realizačným tímom. Zápas nebol od začiatku úplne jednoduchý, ale vedeli sme, že musíme hrať 40 minút konštantný výkon. Samozrejme, boli tam nejaké výpadky, ktoré sme mali. Som naozaj veľmi rada a hrdá, že sme to dotiahli do víťazného konca."


Ďalšie články