Zabudnime na Turecko, je tu dôležitý súboj s Rumunskom!

Štvrtkový vstup do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 nevyšiel slovenským basketbalistkám podľa predstáv. Do Turecka cestovali bez viacerých skúsených opôr a hoci neboli favoritkami, až príliš jednoznačná prehra 40:75 ich po stretnutí zjavne mrzela. Lenže to je minulosť. Treba obrátiť stránku, lebo ďalšiu kapitolu napíšu už dnes večer v rumunskej Konstance. A bude to veľmi dôležitá kapitola!

Ešte skôr než sa reprezentácia pred týždňom stretla v Bratislave, prenikli na verejnosť informácie, že nový tréner Martin Pospíšil s asistentmi Ivanou Jalčovou a Radkom Dvorščákom budú mať problémy pri skladaní zostavy, najmä pre zdravotné problémy. Zvlášť na podkošových pozíciách tento fakt bil do očí. Aj napriek odhodlaniu čosi vymyslieť, v tureckom Izmite udával tón domáci výber. Zásadný rozdiel bol najmä v efektivite zakončenia. Kým Slovenky sa takmer na každý kôš poriadne nadreli – a v nepárnych štvrtinách sa nedostali ani na dvojcifernú hranicu – Turkyne hrali, čo chceli a čo potrebovali. Pochopiteľne, využívali pri tom silovú a výškovú prevahu. „Zápas nám nevyšiel podľa predstáv. Vedeli sme, že to bude ťažké a Turkyne budú hrať agresívne. Myslím, že sme robili, čo sme mohli, snažili sme sa, ale jednoducho to nevyšlo,“ hovorila naša hviezdna rozohrávačka Barbora Wrzesiński a vzápätí dodala: „Veríme, že v Rumunsku to bude iný zápas. Aj z našej strany, aj zo strany domáceho družstva.“

A skutočne, treba sa dívať dopredu. Výsledok z Izmitu sa bude dať vo zvyšnom priebehu kvalifikácie úplne odčiniť len ťažko – hoci s ohľadom na ďalší vývoj v F-skupine ani to nie je celkom vylúčené. Postup si však zaistia nielen víťazky jednotlivých skupín ale aj najlepšie celky z druhých priečok. A práve toto vedomie dodáva dnešnému stretnutiu v Rumunsku punc dôležitosti. Domáce sa pritom správne naladili štvrtkovým víťazstvom 80:72 nad Islandom. Rešpekt vzbudzuje ich tímové poňatie a tiež solídna efektivita spoza trojkového oblúka, keď trafili 12 z 26 pokusov. Zároveň sa však dopustili až 23 strát, niekedy „spáchaných“ pod tlakom, inokedy pomerne „lacných“.

V každom prípade, oproti prvotným správam, z vážnych rodinných dôvodov sa k družstvu napokon nepripojila pivotka Alica Moravčíková. K dispozícii nebude ani krídelníčka Veronika Remenárová, ktorá má problémy s kolenom a vopred bolo dohodnuté, že absolvuje len duel v Turecku. Napriek situácii, ktorá je na míle vzdialená od optima, v tábore našej reprezentácie vládne mierny optimizmus a odhodlanie pobiť sa o prvé víťazstvo. Zhodou okolností, teraz sa ako povestné šťastie v nešťastí ukazuje výmena dejiska stretnutia. Pôvodne sa totiž mali naše reprezentantky predstaviť doma, avšak v tomto termíne nie je k dispozícii na zápas a tréningy žiadna hala spĺňajúca prísne nároky FIBA, a tak sa SBA s rumunskými partnermi dohodla na prehodení si stretnutí. V praxi to znamená, že Slovenky privítajú Rumunky na svojej palubovke až 6. februára 2025. A to bude môcť byť náš výber – pri troche šťastia – v celkom inej, optimálnej zostave.

V každom prípade, dnešný súboj Rumunsko – Slovensko vysiela od 17:00 hod. v priamom prenose RTVS. Po ňom bude nasledovať ročná „prestávka“, keďže kvalifikácia Eurobasketu 2025 bude pokračovať až 7. novembra 2024, keď Slovenky vycestujú na Island a 10. novembra 2024, keď privítajú turecký národný tím. Všetko vyvrcholí vo februári 2025: ako sme už naznačili, najprv sa 6. u nás predstaví Rumunsko a potom 9. aj Island.