Päť otázok pred kvalifikačnými zápasmi žien v Luxembursku a Taliansku

Predminulý týždeň sme aplaudovali mužskej basketbalovej reprezentácii, keď zvládla svoje súboje s Dánskom a v Nórsku, teraz idú do boja aj basketbalistky Slovenska. Čaká ich druhé kvalifikačné okno v rámci bojov o postup na Eurobasket 2023. Oba súboje odohrajú na ihriskách svojich súperiek – vo štvrtok od 19:00 hod. proti Luxembursku a v nedeľu v rovnakom čase proti Taliansku. Ak budú stopercentne úspešné, výrazne sa priblížia svojmu cieľu. 

ČO JE V HRE?
Slovensko má reálnu šancu predstaviť sa na trinástom európskom šampionáte v ére samostatnosti. Nepodarilo sa mu to len v rokoch 2005, 2007 a 2019. Teraz má opäť veľmi zaujímavú generáciu hráčok, z ktorých viaceré pôsobia v kvalitných európskych súťažiach. Lenže miestenku na Eurobasket 2023, ktorý budúci rok od 15. do 25. júna hostí Izrael a Slovinsko, si musia vybojovať v kvalifikácii. V H-skupine sú ich konkurentkami Talianky, Švajčiarky a Luxemburčanky. Istý postup majú len víťazky desiatich základných skupín, ktoré doplnia štyri najlepšie národné tímy umiestnené na druhých priečkach. A samozrejme, do šestnástky vopred patria aj dve usporiadateľské krajiny. 
Slovenky majú reálnu šancu zabojovať o prvenstvo v skupine, no v nedeľu musia Taliankam odplatiť vlaňajšiu tesnú prehru z Piešťan a nesmú strácať s Luxemburčankami a Švajčiarkami. Kvalifikácia je rozťahaná do pomerne dlhej časovej periódy, keďže začala úvodnými dvomi duelmi v novembri 2021, rok mala prestávku, pokračuje ďalšími dvomi zápasmi teraz, v novembri 2022, a vyvrcholí až vo februári 2023.  

AKO SI DIEVČATÁ POČÍNALI DOSIAĽ?
Kvalifikácia odštartovala vlani v novembri a Slovensky do nej vstúpili v Piešťanoch, kde privítali Talianky. Úvodnú partiu rozohrali veľmi dobre, navrch mali azda po všetkých stránkach, aj v doskakovaní, a do poslednej štvrtiny tak vstupovali s 13-bodovým náskokom za stavu 56:43. Lenže päť a pol minúty čakali na prvý kôš a tak sa ich súperky dotiahli na 52:56. Neskôr sa naše reprezentantky opakovane odpútali na +7 a s takýmto vedením išli do záverečných dvoch minút. Lenže poslednú sekvenciu absolútne nezvládli a Taliankam umožnili, aby otočili na konečných 69:66. „My sme jednoducho porobili chyby, možno až príliš skoro sme začali hrať na údržbu. Súperky čosi trafili, my sme následne vyrobili stratu... Skrátka, spravili sme priveľa chýb po sebe, ktoré súperky s maximálnou efektivitou vytrestali,“ hodnotil nešťastnú koncovku tréner Juraj Suja. 
O tri dni neskôr sa Slovenky predstavili vo švajčiarskom Fribourgu. Ak sa objavovali obavy, ako sa predošlá prehra prejaví na ich psychickom rozpoložení, dievčatá ich rýchlo rozohnali. Proti domácemu výberu hrali sústredene a trpezlivo, vďaka čomu po zmene strán postupne prevzali iniciatívu a zápas nakoniec s prehľadom vyhrali 65:50. Vďaka tomu im s vyrovnanou bilanciou 1-1 aktuálne v H-skupine patrí druhé miesto, za vedúcimi Taliankami (2-0), pred Švajčiarkami (1-1) a Luxemburčankami (0-2).  


 
KTO SÚ NAŠE SÚPERKY?
Ako sme už naznačili, Talianky sú na čele našej H-skupiny, keď vlani najprv trocha šťastne vyhrali v Piešťanoch 69:66 a potom doma deklasovali Luxembursko 82:48. S nimi sa však Slovenky stretnú až v nedeľu. Najprv sa predstavia v Luxemburgu proti domácemu výberu, ktorému v rankingu FIBA patrí až 67. miesto (34. v Európe). Ani tohto súpera však nemožno podceňovať, čo dokázal hneď na úvod, keď trápil Švajčiarsko a podľahol mu len tesne 54:58. Talianky sú súperkami z podstatne vyššej „váhovej kategórie“. V spomínanom rankingu okupujú 16. miesto (7. na starom kontinente) a sú tak (v oboch rebríčkoch) o sedem miest vyššie než zverenkyne kouča Juraja Suju. Ten sa netají, že cieľom, ktorý si pred seba postavila jeho partia, nie je nič menšie než dve víťazstvá. 

KTO NASTÚPI ZA SLOVENSKO?
Trénerský triumvirát Juraj SUJA (hlavný kouč), Peter JANKOVIČ a Miloslav MICHÁLIK (asistenti) má k dispozícii prakticky kompletnú špičku. Chýba len zranená Žofia HRUŠČÁKOVÁ. Do Piešťan si na zraz pozvali pätnástku basketbalistiek, z ktorej vzišiel dvanásťčlenný káder, ktorý sa predstaví v Luxemburgu a Neapole. Ten tvoria: Alexandra BUKNOVÁ (MBK Ružomberok), Nikola DUDÁŠOVÁ (Elitzur Ramla, Izr.), Ivana JAKUBCOVÁ (Angers – Union Feminine Basket 49, Fr.), Natália MARTIŠKOVÁ (Piešťanské Čajky), Miroslava MIŠTINOVÁ (Zaglebie Sosnowiec, Poľ.), Alica MORAVČÍKOVÁ (Piešťanské Čajky), Sabína OROSZOVÁ (UNI Győr, Maď.), Terézia PÁLENÍKOVÁ (CDB Clarinos Tenerife, Šp.), Veronika REMENÁROVÁ (Rutronik Stars Keltern, Nem.), Radka STAŠOVÁ (Alter Enersun Al-Qázeres, Šp.),  Soňa SVETLÍKOVÁ (KP Brno, ČR) a kapitánka Barbora WRZESIŃSKI (ZVVZ USK Praha, ČR). Keď sme jej naznačili, že sa zdá, že práve teraz ide táto partia do basketbalovo najlepších rokov, povedala: „Myslím si, že áno. Sme každým rokom skúsenejšie a ja verím, že aj lepšie hráčky. Európske súťaže a to, že hrávame v dobrých kluboch, nám určite pomáha, aby sme hrali lepšie aj v reprezentácii. Takže ja verím, že aj teraz nám to pomôže a ukáže sa to aj na ihrisku.“

BUDE ZÁPASY VYSIELAŤ TELEVÍZIA?
Áno. Štvrtkový duel Luxembursko – Slovensko bude od 19:00 hod. vysielať v priamom prenose televízia JOJ Šport. Nedeľný súboj Taliansko – Slovensko si fanúšikovia môžu pozrieť od 19:00 „live“ na youtube kanáli FIBA, alebo v televízii o čosi neskôr „re-live“ na JOJ Šport so začiatkom o 22:15.