Tereza Sedláková: Reprezentovať Slovensko je pre mňa radosť

Pochádza z basketbalovej rodiny, ktorá zanechala v slovenskom basketbale významnú historickú stopu. Teraz si musí vyraziť svoju vlastnú cestičku, odrazovým mostíkom bolo už zaradenie do 15-člennej nominácie Slovenska do prípravy na majstrovstvá Európy 2023. Reč je o 25-ročnej Tereze Sedlákovej, jednej z nových tvárí v národnom výbere.

Nie je to jej prvá prijatá pozvánka do reprezentačného tímu Slovenska, na svoj debut na „veľkej“ scéne zatiaľ však čaká. To by sa konečne mohlo zmeniť, no už len fakt, že dostala priestor ukázať sa v Piešťanoch, znamená pre samotnú hráčku veľa: „Samozrejme, potešilo ma to. Vždy je to česť reprezentovať Slovensko. Som rada, že sem zavolali aj také hráčky, ktoré tu obvykle nebývajú a môžu tak ukázať, čo sa naučili za tie roky. Stretávajú sa najlepšie hráčky Slovenska, takže je to určite veľmi dobrá skúsenosť, osobne sa niečo naučiť a tiež tímovo.“

Pre veľkú väčšinu slovenskej basketbalovej verejnosti je Tereza Sedláková nie až tak známym menom, má to však svoje dôvody. V našej najvyššej súťaži sa zatiaľ nepredstavila, vo veku 18 rokov sa totiž rozhodla ísť študovať a hrať na americkú univerzitu Florida Institute of Technology. Svoju profesionálnu kariéru naštartovala následne vo Veľkej Británii a tretím rokom pôsobí na španielskych palubovkách.

„Bola by som veľmi rada a potešilo ma to. Myslím si, že tvrdo na sebe pracujem, ale zo Slovenska som odišla ako 18-ročná a odvtedy som sa v našej lige nepohybovala. Bolo by fajn, keby ľudia vedeli, že máme hráčky v zahraničí, ktoré sa snažia a môžu v budúcnosti v reprezentácii prebrať povestnú štafetu,“ prezradila Sedláková k tomu, či by bola rada, keby sa zvýši o nej povedomie. 

Pri tak dlhej odluke od rodného Slovenska sa rovno pýtala otázka, kedy ju uvidíme v niektorom z tímov hrajúcich Niké extraligu žien: „To je dobrá otázka, ktorej čelím každú sezónu. Pravdupovediac, Španielsko je pre mňa jednou z najlepších krajín, aké som kedy navštívila. Veľmi mi sedí ich mentalita, herný prejav, preto som tam veľmi spokojná. Ako sledujem slovenskú ligu, tak ma to tiež láka a nechala by som to otvorené.“

To, či sa dostane do finálnej dvanástky, je najmä v kompetencii realizačného tímu, ale 25-ročná krídelníčka si pochvaľuje, že môže „nasávať“ vedomosti od hráčok, ktoré majú za sebou skúsenosti v Eurolige alebo Eurocupe. „Mám síce 25 rokov, ale môj hráčsky potenciál som podľa mňa ešte naplno nerozvinula. Tým, že sú tu dievčatá ako Sabína Oroszová, Ivana Jakubcová, Alica Moravčíková, ktoré sú odo mňa o niečo staršie a skúsenejšie, tak ich herná trajektória je pre mňa inšpirujúca. Sledovať ich na tréningu a potom v zápasoch by sa mi páčilo a rada by som sa od nich niečo naučila,“ vyjadrila sa Sedláková.

Ako sme v úvode uviedli, tak rodina Sedlákovcov má v slovenskom basketbale významnú stopu. Brat Justin si tiež na seba navliekol bielo-modrý reprezentačný dres a otec Justín je členom Siene slávy slovenského basketbalu ako bývalý reprezentant Československa (účastník OH 1976, bronzový z ME 1981), neskôr tréner reprezentácie Slovenska.

„Je to pre mňa česť, už len to, že ma sem zavolali, pretože oproti iným hráčkam ma nemajú tréneri tak podrobne pod okom. Je to však tiež z pohľadu mena, keďže tatino bol dlhé roky v reprezentácii a tiež brat, preto ma to veľmi potešilo. Reprezentovať Slovensko je pre mňa radosť,“ uzatvorila nasledovateľka úspešnej basketbalovej rodiny. 


Ďalšie články